Žeby sa nenormálne stavalo normálnym?

11.06.2007 Celý región

Niekto rád odpovie na otázku v názve: Veď sa to už stalo a permanentne sa deje. Samotná otázka je záludná, pretože ráta s uhlom pohľadu.
U niekoho je normálne to, u iného iné. Je niečo všeobecne dané, aby sa to považovalo za nejakú normu? Napríklad je normálne kradnúť, alebo sľubovať hory-doly a nesplniť nič z toho? Asi nie, normálne to nebude. Sú a boli aj iné pravidlá normálnosti a \"normálnosti\" - Desať Božích prikázaní či Morálny kódex budovateľa komunizmu. Vyberajte si...
Čo všetko je potom nenormálne? Napríklad tridsaťstupňové teploty uprostred mája. Prešov sa pražil zopár dní a už to vyzeralo, že voda sa stane vzácnou surovinou. Od normy v tomto ročnom období mali teploty veľmi ďaleko. Kde sa však stala chyba? Niekde musí byť príčina, že v polovici jari sú horúčavy ako v pokročilom lete.
Alebo, dievčatá a ženy v tom istom čase (iste by to nerobili v januári... ) sa predbiehali v tom, aby svetu ukázali, čo všetko na sebe nemajú oblečené. Šnúrky vyložene dominovali. Je to normálne, aby sa cudnosť vytratila z módnych trendov? Čím menej, tým lepšie? Ako pre koho...
Normálnosťou sa vo verejnom živote stáva aj to, že čoraz viac začína platiť – nikto vám nemôže toľko splniť, koľko vám ja sľúbim. Stačí si spomenúť na predvolebný sľub víťaza o tom, že kruhový objazd na inkriminovanom mieste v našom krásnom meste bude do troch mesiacov. Po nedávnom \"zistení\" sa tak stane do troch rokov. Možno. James Bond veľkoducho v Zlatom oku (nedávno v TV) poznamenal: Vlády sa menia, lži zostávajú... Žeby toto bola norma?
Alebo, parádne auto (ale naozaj super! ) zastaví a vy si všimnete za volantom mládenca alebo dievčinu. Nemajú možno ani 25, ale majú burák! Radosť popozerať! Tak toto je norma? Odkiaľ vzali peniaze, že si ho mohli dovoliť? Žeby to bol darček od zazobaného otecka, zazobanej mamičky alebo od zazobaných oboch rodičov? Ktovie. A že sme krajina chudobných a biednych. Dakedy bolo normou, že sme si boli všetci rovní v príjmoch. Odzvonili sme však rovnostárstvu a - máme do oči bijúce rozdiely. Ale žeby toto sa malo stať normou? Je taký dar od rodičov naozaj darom? Nedostávajú takí potomkovia namiesto udice rovno zlatú rybku?
Jednoducho, niečo sa deje. To, čo pre väčšinu z nás bolo pred rokmi normálnym, je dnes nenormálne, a naopak. Tak čo je nenormálne na tom všetkom? Čítajte od začiatku... Odpovede sa i tak nedočkáte.
(jj)
 

Vyberte región